Tanács Attila neve a szakács és vendéglátós szakmában nemcsak jól ismert, de elismert is. Mesterszakács, fejlesztő-séf, számos világversenyen ért el kiváló eredményt, Európa-, világ- és olimpiai bajnok – éppen ezek miatt a közvélemény számára sem ismeretlen. Szenvedélye a kilencvenes évektől az ételszobrászat, de az ételkészítés és vendéglátóipar minden területén óriási szaktudása van. Tudását, tapasztalatát másoknak is átadja, 2003 óta foglalkozik oktatással, szakmai képzésekkel, de önmagát is folyamatosan fejleszti.

És miért kiemelkedő számunkra is a szakmai munkája és hogyan kapcsolódik a Benefitt-hez? 

Attilánál IBS-t és refluxot, számos táplálék-allergiát – mint cölikália, tej, tojás – és ételintoleranciát diagnosztizáltak. Gondolhatnánk, hogy az addig több neves étteremben konyhafőnökként dolgozó szakember karrierje derékba tört és visszavonult, de Attila szerencsére nem így tett. Saját tapasztalatát felhasználva számos módon és több éve segíti a táplálék-allergiával küzdőket, szakértelmével, tudásával pedig ezentúl bennünket is támogat termékeink fejlesztésében. 

Tanács Attila elkötelezett az egészséges táplálkozás iránt, és abban hisz, hogy az is ehet finomat, aki mentesen étkezik. Folyamatosan azon dolgozik, hogy segítse sorstársait, az allergiamentes étkezés pedig számára nem munka, hanem hivatás. Az alábbi rövid interjú által számodra is megmutatkozhat Attila életszemlélete, és azt is megtudhatod, hogy miként és miért működik együtt velünk a fejlesztő-séf. 

Mikor derült ki, hogy táplálék- és ételallergiád van? 

A tünetek nagyon régre nyúlnak vissza, ám nem fordítottam neki nagy jelentőséget, és a hanyag hozzáállásom árát máig fizetem. A tünetek, okok vegyesek, de a stresszel mindenesetben összefüggésben van. Ahogy sok más szakmában, a vendéglátásban is folyamatos terhelésnek van kitéve a szervezetünk, így inkább azon csodálkoznék, ha valakinek nincs semmi baja. Az biztos – de én sajnos későn értettem meg – hogy a sport sokat segít mindenen. 


A gluténérzékenységed olyan súlyos, hogy olyan konyhában sem dolgozhattál a diagnózis után, ahol glutént tartalmazó alapanyagokat használnak. Egy szakács számára ez óriási törést is jelenthetett volna. Neked mégis sikerült átfordítanod a negatívumot pozitívummá az életedben.


Cölis vagyok, tehát igen érzékeny a gluténra. Nem hiperérzékeny, de ha tovább hanyagolnám azzal sokat rontanék a helyzeten. Az esemény feldolgozása nagyjából két perc volt, ezen nem szabad gondolkozni. Meg kell oldani, és el kell fogadni. Előre nézni és innentől mindent maximálisan betartva helyesen táplálkozni. Mivel a szakmám nagy előny, és több cégnek már ez idő tájt is kímélő ételeket fejlesztettem, nem volt idegen számomra a témakör. A hétköznapi konyháktól el kellett köszönnöm, és ettől a pillanattól a saját életemet tettem a kirakatba. Egyre erősebb lett bennem a tudat, hogy egy jól megválasztott étrend, egy tökéletes alapanyag megváltoztatja az életünket. És igazam lett. Valóban az vagy amit megeszel! Folyamatosan képeztem magam és teszem mind a mai napig, az elmúlt 15 évnek pedig mára meglett az eredménye. A szakmai tudásom és a saját tapasztalatomon alapuló ismereteim átadásával pedig igyekszem segíteni azoknak, akik hozzám hasonlóan érzékenyek valamilyen összetevőre, ételre. 


Ezért támogatod a Benefittet is a szakértelmeddel?

Alapvetően nem vagyok elkötelezve senki felé, a sorstársaimat akarom szolgálni, segíteni, és szeretném példaként bemutatni, hogy így is lehet élni. Ha a munkámmal csak egy ember életét, vagy család sorsát tudom segíteni, már megérte. Hogyha mindezt egy jó és törekvő cég is támogatja, ráadásul bizalmat is szavaz, akkor én is viszonzom ezt. Együtt erősebben vagyunk! A Benefitt termékcsalád ráadásul a semleges ízében, jó arányaiban és összetételében is kiemelkedő. És ez még csak a kezdet. Minden fejlődik, és egyre magasabb színvonalon működik. Szerintem lesz még sok új meglepetés!

Fantasztikus szakmai pályafutásod során bejártad a világot, így nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkezel az ételkészítés művészetében, illetve az ételszobrászat terén. A mentes fogások, alapanyagok tekintetében is figyelted, figyeled a külföldi trendeket? 


Vegyes a tapasztalatom, de érezhető, hogy toronymagasan vezetünk a helytelen táplálkozásban és következményeiben is. Az európai, főleg keleti országok nem is nagyon értik mi a gondunk, hisz ők nem alapozták meg évszázadok során ezt a „rossz” egészségi állapotot az étkezésükkel. 


Vannak, akik azt mondják, akkor sem lennének képesek lemondani egy-egy ételről/összetevőről, ha muszáj lenne. Mit gondolsz erről? 

A véleményem saját magam példájából merítem: aki a saját egészségéről így gondolkodik, annak még nem fáj eléggé!


Igen elterjedt az a vélekedés, sztereotípia, hogy a mentes-alapanyagokból készített ételek rosszízűek. Sokan épp emiatt is megijednek és elkeserednek, amikor valamilyen összetevő-allergiát állapítanak meg náluk.


Minden fejben dől el! Mi a cél? Sok esetben egészségesnek maradni, tovább élni, értékes minőségi életet élni, vagy keresni a pörkölt szaftos húsokat, régi tejes sajtos ízeket, lopott pillanatokban pizza sarkát harapdálva tovább rontani saját egészségünkön? Nagyon nehéz kérdés, de a válasz szerintem egyértelmű. Igen, legtöbb esetben már nem lesz olyan „igazi” íze az ételnek, ha egyáltalán volt olyan. Viszont aki becsülettel betartja a diétát és a szervezete kitisztul, nagyon hamar tudatosul benne, hogy mit is evett eddig és hol volt a hiba. Természetesen mi is azon vagyunk a fejlesztéseink során, hogy minél közelebb álljon egy étel a megszokott, előző étkezésünk ízéhez-állagához tulajdonságaihoz. Csodára mi sem vagyunk képesek, de hatalmas öröm, hogy gyártók is törekszenek már erre, ahogyan a Benefitt.

Köszönjük Attilának, hogy megosztotta velünk gondolatait és szaktudásával, valamint saját tapasztalatain alapuló ismereteivel támogatja a Benefitt termékek fejlesztését. Hamarosan más platformunkon is találkozhatsz Attilával, sőt, újabb meglepetéssel is készülünk! 😉