Testünk ragasztója: a kollagén


A kollagén az emlősállatok és az ember szervezetében legnagyobb mennyiségben található fehérje. Neve a görög „kolla” szóból ered, aminek jelentése ragasztó. Ez a megnevezés nem véletlen, hiszen a szervezetünkben is egyfajta összekötő, ragasztó szerepet tölt be. 
Nézzük, mire jó a kollagén! Rengeteg fontos biológiai funkciója van: alapot ad a kötőszövetes állománynak, fő alkotórésze a porcnak, a szalagoknak, az ínaknak, a csontnak és fogaknak is. Biztosítja a véredények falának rugalmasságát, sőt, a szem szaruhártyájának kialakulásában is szerepet játszik. Felel a bőr rugalmasságáért, feszességéért, de még az UV-védelemben is szerepet játszik, ahogyan erről Dr. Boros Szilvia egyetemi docens is beszél ebben a videóban. Szóval mondhatjuk, hogy a kollagén a bőrünk és ízületeink legjobb barátja, egy igazi kincs. Ezért is fontos, hogy elegendő legyen belőle. 😊


Mitől függ a kollagén mennyisége a szervezetünkben?


Ha nincs elég kollagén a szervezetünkben, az többek között a bőr rugalmasságának elvesztéséhez, vagy fájó ízületekhez vezet. Mennyisége csökken a kor előrehaladtával, és bizonyos tényezők ezt tovább erősíthetik. Ilyen például a mértéktelen alkoholfogyasztás, a dohányzás, az alváshiány, a túlzott napozás, a mozgás hiánya, a folyamatos stresszes életmód, vagy ha kevés C-vitamint viszünk be a szervezetünkbe. A C-vitamin ugyanis elősegíti a kollagén termelődését ezért is fejlesztettük ki úgy a kollagén termékcsaládunkat, hogy azok tartalmazzák ezt a fontos vitamint is!
És van még valami, ami hatással van a testünkben lévő kollagénmennyiségre, mégpedig az, hogy megváltoztak az étkezési szokásaink: kevesebb kollagént viszünk be az elfogyasztott ételekkel. A bőrös, porcos húsok, belsőségek sok-sok kollagént tartalmaznak, ezekből pedig ma már jóval kevesebbet fogyasztunk, mint elődeink. 
Természetesen a marha és sertés bőrös húsokon, csontokon kívül több más mellett a szárnyasok, a halak, a tengeri állatok, a hüvelyesek is gazdag forrásai ennek a fehérjének. De ezekkel nem feltétlenül tudjuk bevinni a megfelelő mennyiséget, és ahogy az előbb írtuk a korral, sajnos már 25 év felett természetes módon egyébként is csökken a kollagén mértéke a szervezetünkben. Ezért érdemes pótolni azt, hogy bőrünk minél tovább szép maradjon és ne legyen fájdalmas a mozgás sem. 


Nem kell disznóbőrt rágcsálnod! 


Azt már tudjuk, miben van kollagén. De nem kell nekiállnod körömpörköltet, vagy kocsonyát főzni minden héten – hacsak nem szeretnél –, vagy disznóbőrt rágcsálnod heti rendszerességgel ahhoz, hogy a szükséges mértékű kollagént bevidd a szervezetedbe. Főleg, ha nem is eszel húst. :/
A Benefitt termékcsaládjában lévő magas, 10000 mg/adag kollagéntartalom biztosítja számodra ennek az értékes fehérjének a megfelelő mennyiségű bevitelét. Fontos az is, hogy jól hasznosuló és könnyen felszívódó kollagénes táplálékkiegészítőt válassz.  A Benefitt poraiban a kollagén peptidekre van bontva. Nem akarunk kémia órát tartani, a lényeg, hogy ezáltal ez az értékes fehérje könnyebben szívódik fel és válik hasznosíthatóvá a szervezetedben. 
Természetesen ez a termékünk is saját fejlesztésű és gyártású, az előállításához a legjobb alapanyagokat szerezzük be és használjuk, így a végtermék is kiváló minőségű. Ha kerülöd a marha és sertés alapú kollagénforrásokat, a Benefitt-nél akkor is találsz megfelelőt: hal-alappal is készítjük ezt a terméket. A natúr ízesítés mellett ráadásul még négy ízben választhatsz, a mi kedvencünk a gránátalma ízű, különösen ebben a nyári időszakban. Mivel ezek a kollagén porok kiválóan oldódnak, jéghideg vízzel elkeverve üdítő frissítők ebben a nagy melegben. 😊


Mennyi kollagén szükséges naponta?

Szakértőink minden kollagén porunknál tájékoztatást adnak, hogy mennyi a javasolt mennyiség naponta, hogyan érdemes fogyasztani, illetve meddig érdemes tartani egy-egy kúrát. 


Ne feledd! 

Mindig a számodra megfelelő étrendkiegészítőt válaszd. Ha nem vagy biztos abban, hogy mire van szükséged, lépj velünk kapcsolatba weboldalunkon akár messengeren, vagy kérd a dietetikusod tanácsát!