A gluténmentes lisztek másképp viselkednek!


Ahhoz, hogy ki tudd kísérletezni a számodra tökéletes gluténmentes kenyeret, érdemes tudnod, hogy azok a lisztek, melyek nem tartalmaznak glutént, másképp viselkednek a különböző hozzávalókkal. Lássuk, miből is áll egy hagyományos kenyér? Búzaliszt, kovász, víz és só. A búzalisztben tehát megvan minden, amitől kenyér lesz a kenyér. Rugalmasságát, állagát a fehérje-, sikértartalma adja. A szerkezet kialakításért egy fehérje, a glutén, vagy más néven sikér felel, és sajnos az arra érzékenyeknél az intolerancia kiváltásáért is. De természetesen nem kell lemondani a hagyományos kenyér ízélményéről annak, aki gluténmentesen étkezik, hiszen van megoldás arra, hogy a lehető legjobb gluténmentes kenyeret készítsük el otthonunkban.


Figyelj az arányokra, vagy használj már bevált receptet!


A gluténmentes lisztek vízmegkötő képessége jellemzően magasabb, tehát több vizet képesek magukba szívni, mint a búzaliszt. A több víz viszont nehezebb tésztát eredményez, és kell valami, ami a gluténhoz hasonló szerkezetet tud produkálni. Mindezek miatt, ha az eredeti receptben egyszerűen kicseréled a két lisztet, illetve meghagyod a többi hozzávalót és azok arányát, nem fogsz megfelelő állagú kenyeret kapni. Az is lényeges, hogy a különböző gluténmentes lisztfajták és lisztkeverékek különböző ételek elkészítéséhez a legmegfelelőbbek (erről is írunk hamarosan!), és például egy pizza lisztkeverék másképp viselkedik, ha kenyeret akarunk sütni belőle. Ha nem akarsz heteket tölteni a próbálgatásokkal, érdemes már meglévő, szakemberek által kikísérletezett receptekkel dolgoznod. Nézz szét a Benefitt receptjei között, ahol kenyerekhez is találsz a szakembereink által kidolgozott és bevált elkészítési módokat. A recepteknél, lisztkeverékeknél extra tippeket is találsz a sütéshez! 


Mitől lesz puha másnap is a gluténmentes kenyér? 


A glutén hiánya miatt a speciális lisztekkel készített kenyerek szerkezete sűrűbb, tömörebbek és nem is képesek olyan sokáig puhák maradni, mint a hagyományos kenyerek. Vannak, akik több élesztő hozzáadásával próbálkoznak a puha állag megőrzéséhez, de ez nem jó megoldás. A kulcs itt is a jó összetétel, a hozzávalók megfelelő aránya, különösen a folyadékmennyiség. Ezt nem könnyű eltalálni, vékony a határ a sületlen, nedves belsejű és a könnyen kiszáradó kenyér között. A megfelelő arányokat érdemes kisebb kenyérre kikísérletezned, ami egy-két nap alatt elfogy a háztartásodban. Ha nincs időd a kísérletezésre és már bevált receptet keresel a puha, de mégis roppanós szélű, laza szerkezetű kenyérhez, itt megtalálod!


A legegyszerűbb kenyér recept


Nyilvánvalóan a legegyszerűbb kenyér „recept” az lenne, ha besétálnánk a pékségbe, és vennénk készen egy számunkra tökéletes gluténmentes kenyeret. A készen kapható sikérmentes termékek íze, állaga azonban nem mindig a legjobb. Ráadásul egyes intolerancia esetében még az üzemben sem lehet glutén, ahol a kenyér készül, az elfogyasztott termékek gluténszennyezettségének elkerülése érdekében. Ezért a vásárlási lehetőségek száma egyelőre korlátozott. (Fontos! A Benefitt előállító üzemében búzát és egyéb gluténforrást, szóját, tojást, tej- és tejszármazékokat nem használunk fel!) Na és ne feledkezzünk meg a sülő kenyér isteni illatáról sem, ami a boltból hazavitt terméknél elmarad.


A másik lehetőség tehát az otthon sütés, de ahogy az előzőekben már említettük, ahhoz, hogy a legjobb eredményt elérjük, bizony időt kell szánni rá, hogy kikísérletezzük a hozzávalók arányát a tökéletes kenyérhez. Amennyiben már van jól bevált recepted, használd gluténmentes lisztjeinket – mindegyiknél megtalálod, melyik, milyen étel készítéséhez a legmegfelelőbb. De ha nincs kész recepted, és nincs időd, energiád sem a próbálgatásokra, akkor számodra a Benefitt kenyérliszt-keverékei jelentik a megoldást. Ezeket a lisztkeverékeket szakembereink alaposan és precízen kidolgozták ahhoz, hogy a lehető legjobban visszaadják a valódi kenyér ízélményt. A lisztkeverékeinknél az elkészítési mód mellett ráadásul extra tippeket is kapsz ahhoz, hogy a tökéletes gluténmentes kenyér kerüljön az asztalra. Ezek a termékek időt spórolnak számodra, hiszen felgyorsíthatod vele a kenyérsütést!

Amennyiben további információra van szükséged, böngészd a Benefitt weboldalát, vagy lépj velünk kapcsolatba Messengeren! Ha pedig tippjeink alapján megsütötted a számodra tökéletes kenyeret termékeink valamelyikével, posztold a Facebook oldalunkon fotóval! 😉