Újítsd meg az étkezésed is az új évben!

5 egészséges, és finom reform köret alapanyag, amit szeretni fogsz

Új év, új célok! Hagyományosan ilyenkor fogadják meg a legtöbben, hogy mostantól egészségesebben élnek. Többet mozognak, diétáznak, vagy legalább igyekeznek egészségesebben táplálkozni. 

Add meg magadnak!

A tökéletes nyári alakodért most kell elkezdeni cselekedni, ha fokozatosan, a szervezetedet legkevésbé megterhelve szeretnél karcsúbb lenni. A hirtelen nagy fogyás ugyanis sokszor torkollik a jól ismert jojó-effektusba, és a drasztikus rövid kampánydiéta nem is egészséges.

A tartós eredményhez idő, türelem, és mozgás kell. No, meg persze minőségi alapanyagokból elkészített, változatos ételek, amelyek nem hemzsegnek az üres kalóriáktól, és lehetőleg finomak is. 

Ha már sikerült kiszabadulnod a krumpli, rizs, tészta, mint köretek szorításából, de unod a párolt zöldséget, és a céklát, meg a savanyúságot a húsok mellé, ismerd meg az öt, talán legegészségesebb köret-zöldséget, amelyeket igen változatosan tudsz elkészíteni.

Bulgur

 

B-vitaminban, rostokban, ásványi anyagokban gazdag, lassan felszívódó szénhidrát. Glutént tartalmaz. 

A Benefitt előfőzött bulgur egyszerűen, és gyorsan elkészíthető. 5 perc főzés után, 10 percig pihentesd fedő alatt a saját gőzében. Tehetsz rá kókuszzsírt, olívaolajat, és fűszerezheted kedved, ízlésed szerint. Ilyen módon fincsi köretként tálalhatod, de ha zöldségekkel kevered össze, tápláló, és egészséges bulgur salátává alakul. 

Édesszájú vagy? Dobj hozzá mazsolát, és más aszalt, vagy idény gyümölcsöket, és máris kész a finom desszert. Vagy gyúrd össze kakaóporral, kókusztejjel, mézzel, vaníliával, készíts belőle golyókat, és forgasd meg kókuszreszelékben! A rizsfelfújthoz hasonlóan bulgurkochot is süthetsz belőle. Tényleg szinte végtelen a felhasználási lehetősége, édesen, sósan, salátaként, vagy köretként is megállja a helyét. 

 Hajdina

B-, C- és E-vitaminban, cinkben, magnéziumban gazdag, magas rosttartalma okán jótékonyan hat az emésztésre. Csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is. Gluténmentes

A Benefitt hajdinát elkészítheted levesbetétként, a szokásos tészta helyett, vagy sós vízben kifőzve, majd ízlésed szerint fűszerezve, laktató köret válhat belőle. Általában a rizs helyettesítésére szokták használni, így természetesen kiváló alternatíva rakott, vagy csőben sült zöldségekhez. Reggelire csinálhatsz belőle kását a kedvenc gyümölcseiddel, vagy majorannával, vöröshagymával, és oregánóval. Ahogy éppen megkívánod.


Köles

Kiváló E-, B-vitamin-, fehérje- és magnéziumforrás, immunerősítő hatású, magas rosttartalma segíti az emésztést. Gluténmentes.

A Benefitt hántolt kölest szeretni fogod, ha mindig időrablásnak érzed a főzést. Az elkészítés első mozzanatától számított 10 percen belül, már ott is gőzölög majd előtted. Lehet belőle köret, töltelék, felfújt, egytálétel, de még kölespuding is. Érdemes kipróbálnod minden formájában!

Kuszkusz

Rostban gazdag, antioxidánsokban bővelkedő, magas szelén tartalmú, emésztést segítő hatású, durumbúzából készült élelmiszer. Glutént tartalmaz.

A Benefitt kuszkusz elkészítéséhez mindössze 5 perc kell. Húsokhoz köretként, vagy egytálételekhez gombával, zöldségekkel megbolondítva nagyon laktató, és egészséges. A tenger gyümölcseivel, és a csirkemellel egyaránt kiváló összhangba tud kerülni, a megfelelő fűszerezéssel. A kuszkuszt is készítheted édesen, gyümölcsökkel, mézzel, lekvárral ízesítve.

Quinoa

Rostban és fehérjében nagyon gazdag, így jót tesz az emésztésnek, magas a B- és E-vitamin, foszfor, kalcium, és vastartalma. Gluténmentes.

A Benefitt quiona elkészítési ideje kb. 10-15 perc, megfőzheted vízben, vagy tejben. Fogyaszthatod egyszerű köretként, dúsíthatsz vele rakott ételeket, paellát, vagy tedd a túrógombócba, búzadara helyett!