Vegán, vagy vegetáriánus?

Tegyük hát tisztába először a vegán és a vegetáriánus szavak tartalmát! Ami a vegánokra és a vegetáriánusokra egyaránt jellemző, az az, hogy egyiküket sem fogod látni, ahogy húst eszik. A vegetáriánusok közt vannak további irányzatok, az állati eredetű élelmiszerekre vonatkozóan. Vagyis vannak, akik tojást és tejterméket fogyasztanak, mások ezek közül csak tejterméket, a harmadik irányzatot követők, pedig csak tojást eszik, a növényi eredetű ételek mellett, tejterméket nem. A negyedik vegetáriánus irányzat, a kizárólag növényi étrendet követők tábora.


A vegánok ezzel szemben elutasítanak minden állati eredetű élelmiszert, a tojást, a tejtermékeket, de még a mézet is. Kizárólag növényi eredetű ételekkel táplálkoznak. Hogy miért nem ugyanaz a vegánság, mint a kizárólag növényi étrendes vegetáriánusság? A válasz az, hogy azért, mert az, ha valaki vegánnak vallja magát, azzal nem csak a táplálkozását, hanem az egész életmódját meghatározza.


Nem csak étkezésében, de az élet egyéb területein is nemet mond mindenre, ami állati eredetű, vagy állatkísérletek során tesztelt termék, legyen az kozmetikum, vagy ruházat. A vegán életfilozófia elutasítja az állatok kizsákmányolásának bármilyen formáját.  Ebbe pedig nem csak a hús, a tojás, és a tejtermékek nem férnek bele, de még a méz, vagy egy pár, szép, bőrből készült cipő sem. 


Miért jó vegánnak lenni?

Amellett, hogy az emberi szervezet egészségesebb, és immunrendszere ellenállóbb lesz, a rengeteg növényi eredetű tápanyagnak és vitaminnak köszönhetően, a vegán táplálkozást folytatók körében, jóval kisebb eséllyel alakul ki szív-, és érrendszeri, vagy cukorbetegség. A túlsúllyal sem kell küzdeniük, hiszen a rostokban gazdag, és a zsírokban szegény táplálkozás nem pakol plusz kilókat a testre.


Másrészt pedig bizonyított tény, hogy ha a Föld lakosságának fele átállna erre a típusú életmódra, jelentős mértékben, akár 50%-kal csökkenthetnénk, az emberiség élelmiszerellátásához köthető üvegházhatású gáz kibocsátás mértékét. Ez pedig a bolygó szempontjából, korántsem elhanyagolható érv.


Hogyan legyek vegán?

Ha az elhatározás már megszületett benned, hogy szeretnél úgy egészségesebben élni, hogy ezzel a Földnek is hasznára válsz, egy dolgot tilos tenned! Ne akarj azonnal, egyik napról a másikra vegán lenni!


Ahogy sok mindenben, itt is rettentő fontos a fokozatosság elve, hiszen az addig teljesen máshoz szokott szervezeted, egyfajta sokként élné meg a hirtelen váltást. Csak akkor kezdj neki, ha nem lemondásként, hanem őszinte örömmel tudod megélni azt, hogy az eddigi esetleg fogyasztott húst, tejterméket, tojást, mézet, mostantól mellőzni fogod!


Ne legyen lelkifurdalásod egy a korábban megvásárolt bőrkabát, vagy cipő miatt! Ne feledd! Ha kidobsz valamit, azzal nem segítesz! Hordd, amíg lehet, és csak akkor kukázd ki végleg, ha már tönkrement!


Egyszerű receptek a kezdethez

Nem kell rögtön bonyolult ételekkel kezdened a főzést! A Benefitt vegán fasírt alapporból, különösebb előkészületek nélkül készíthetsz ízletes ebédet, vagy vacsorát. Mindössze 30 percet hagyj, amíg az alapanyagok összeérnek a hűtőben, és már sütheted is! Ha valaha ettél húst, és szeretted, te is rajongani fogsz ezért a vegán kajáért, amely valódi húsélményt ad, 100% gluténmentesen és állati fehérje nélkül.


A hamburger olyan streetfood kaja, amely már az itthoni konyhákban is megvetette a lábát. Mióta létezik  a Benefitt proteines vega burger alapkeverék, mi nem is vágyunk másra! Ízében, és textúrájában tökéletesen helyettesíti a valódi húst, 30% proteintartalommal bír, és egy zacskónyiból kb. 20 darab burger pogácsát tudsz készíteni, nagyon rövid idő alatt.


A Benefitt borsófehérje, vegán húspótló granulátumot, fasírt, burger, vagy töltelékek készítéséhez egyaránt használhatod. Ez a rostban gazdag, GMO-, és gluténmentes alappor, szinte nélkülözhetetlen alapanyag egy vegán konyhában.

 
Ne feledd, a Benefitt éléskamrája mindig nyitva áll előtted, ha vegán élelmiszereket szeretnél vásárolni. Tarts velünk, kövesd közösségi oldalainkat is, hogy ne maradj le a következő cikkünkről sem, amelyben egy vegán mintaétrendet osztunk majd meg!