A növényi olaj valamilyen növény magjából, terméséből vagy egyéb értékes részéből kinyert, szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú zsiradék. Manapság már nagyon sok fajtája ismert, és kijelenthetjük, hogy számos jó hatásuk van szervezetünkre, mind belsőleg, mind külsőleg. Használhatóak kozmetikumként, de a gasztronómiában is egyre inkább elterjedtek sokoldalú felhasználásuk és jótékony hatásuk miatt.

Ebben a blogbejegyzésben bemutatunk néhány növényi olajat, melyeknek fogyasztása hozzájárulhat az egészséged megőrzéséhez, és igyekeztünk 1-2 tévhitről is lerántani a leplet! 

Néhány gyakran felmerülő kérdés a növényi olajok kapcsán

Miért kell a növényi olajokat védeni a hőtől?

A hidegsajtolás folyamán a növények magvaiból úgy préselik ki az olajat, hogy azokhoz hő nem ér. Habár hőkezelés által több olaj préselhető ki, mégsem ajánlott ilyen termékek fogyasztása, ugyanis az olyan növényi olajok, mint például a szőlőmag és a máriatövismag olaj, olyan antioxidánsokat tartalmaznak, melyek a hő miatt elveszítik hatóanyagukat, illetve kimutathatóvá válnak nem kívánatos anyagok.

A növényi olajok hizlalnak-e?

Jó tudni, hogy 1 gramm olaj körülbelül 9 kalóriát tartalmaz.

Amit mindenképpen érdemes leszögeznünk, hogy a megfelelő energiaszint eléréséhez és a szervezet optimális működéséhez szükségünk van zsírokra és olajokra. Arra azonban fontos odafigyelni, hogy ezek milyen forrásból származnak. Vannak például olyan növényi olajok, melyek egyáltalán nem okoznak testzsír gyarapodást, inkább az ellenkezőjét teszik. A szőlőmagolaj, a lenmag hozzájárul a testzsírunk csökkentéséhez, a máristövis olaj pedig a méregtelenítés által segít megszabadulni a felesleges zsírtól!

Mi a különbség az állati eredetű zsírok és növényi olajok között? 

Állati eredetű zsírokhoz elsősorban a sertésből és szárnyasokból készített zsírokat soroljuk. Dietetikusok szerint a házisertés hájából olvasztott disznózsírral kell a legóvatosabban bánni, ugyanis telített zsírsavakban gazdag, ami hozzájárul a koleszterin szint emelkedéséhez, ezáltal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezzel szemben a növényi olajokat telítetlen zsírsavak alkotják, ami kedvező élettani hatása miatt jóval egészségesebb.

A növényi olajok tehát nem csak finomak, de egészségesek is, ezért váltak a tudatos táplálkozás kulcsszereplőivé.

  1. Szőlőmagolaj:

Imádjuk az édes, érett szőlőszemek ízét és a belőle készült bort, de egy apró, ám annál értékesebb részéről sem szabad megfeledkeznünk, a szőlő magjairól.

A szőlőmagolajat természetesen a szőlőszemek magjából préselik ki, melynek jellegzetes zöldessárga színe és a feldolgozott szőlőhöz hasonló illata van. 

A hidegen sajtolt szőlőmagolaj bővelkedik A-, B-, C-, E- és F-vitaminokban. Ennek köszönhetően a szív és daganatos betegségek megelőzhetőek fogyasztásával. Javítja az erek állapotát, csökkenti a szívinfarktus és szélütés előfordulási lehetőségét, fokozza a véráramlást, valamint alkalmazható a bőr feszességének karbantartására és erősítésére is. 

Használata: Belsőleg és külsőleg is lehet alkalmazni. Belsőleg ajánlott napi 1-2 evőkanálnyit fogyasztanunk, akár önmagában, akár salátákhoz, öntetekhez keverve. 

Külsőleg pedig arcunk és a nyak illetve dekoltázs ápolására is kiváló. Ajánlott heti 1-2 alkalommal használni, melyet 20 perc után érdemes lemosnunk. Hajtöveken alkalmazva a hajhagymák regenerálásához is hozzájárul. 

Tárolása: A szőlőmagolajat érdemes 19 C° alatt tárolni, nedvességtől és fénytől védve.

A Benefitt hidegen sajtolt szőlőmagolaj 100%-ban szőlőmag olajat tartalmaz. Hidegen sajtolt, kellemes ízű és illatú növényi olaj. Megtalálod a Benefitt Reform webshopban. 

  1. Lenmagolaj:

A len egy 30-80 cm magasságra is megnövő, kék virágú haszonnövény, melyet a magjáért termesztenek. A lenmag alkalmas számos élelmiszeripari cikk előállítására, melyek közül egyik legismertebb a lenmagolaj.

A sportolók körében igen népszerű, ugyanis, diéta közben a testzsírszázalék csökkentéséhez nagyban hozzájárul. Fogyókúrához is alkalmas. Tartalmaz Omega-3, Omega-6 zsírsavakat, továbbá A-, B-, C-, D- és E-vitaminokat, cinket, vasat, ásványokat. Alkalmas a bőr erősítésére, javítja a látást, segíti az emésztést és a test gyulladásos folyamatainak visszafordítását, lassítja a rákos sejtek növekedését, csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az agyműködést, valamint a csontok erősségéhez is hozzájárul. Külsőleg alkalmas ekcéma ellen, gyulladásos sebekre, rovarcsípésre és pikkelysömörre, a hajat simává varázsolja, és a korpát is megszünteti. 

Használata: A lenmagolaj belsőleg és külsőleg is alkalmazható. Naponta 1-2 evőkanálnyi lenmagolaj fogyasztása ajánlott akár önmagában, akár salátákhoz, öntetekhez keverve.  Külsőleg bőrre, hajra kenve alkalmazható. Ajánlatos a fejbőr maszírozását követően végig kenni a hajszálakat, majd 1 óra elteltével megmosni. Tetszőlegesen haj- és arcmaszkokhoz is hozzáadható!

Fontos! Sütésre nem alkalmas, mert alacsony hőálló képessége miatt gyúlékony!

Tárolása: Hűvös helyen érdemes tárolni, jól lezárva és közvetlen fénytől védve. 

A Benefitt hidegen sajtolt lenmagolaj 100%-ban lenmagot tartalmaz. Rendeld meg most webshopunkból. 

  1. Máriatövis olaj:

A máriatövist őszbogáncs vagy boldogasszony töviseként is emlegetik. A szúrós gyógynövény magjai egy igazán sokoldalú hatóanyaggal rendelkeznek, melyet a gyógyászatban előszeretettel használnak. 

A nagy mennyiségű olaj és fehérje tartalma miatt ma már világszerte termesztett növény. Magvaiban megtalálható E-vitamin, fehérje, szilimarin, zsíros olaj (Omega-3 és Omega-6), melyeknek májvédő, sejtregeneráló, méregtelenítő, vérnyomásemelő, epehajtó, görcsoldó, emésztést segítő, vízhajtó, allergiacsökkentő hatásuk van. Továbbá gátolja az epekő kialakulását, szív és érrendszerre jó hatást gyakorol, ekcémák, pikkelysömör gyógyításában is hatékony.

Használata: Külsőleg és belsőleg is alkalmazható! Belsőleg napi 1-2 evőkanálnyi ajánlott, evés előtt fél órával, de ételhez keverve is fogyaszthatjuk. Külsőleg közvetlenül a bőrre használjuk nappali vagy éjszakai krém helyett, továbbá hozzáadható különböző haj-, és arcmaszkokhoz is. 

Fontos! Csak kúraszerűen alkalmazható! 3 hét fogyasztás után érdemes 2 hét szünetet tartani.

Tárolása: A máriatövis olajat száraz, hűvös helyen, erősen lezárva, napfénytől védve, illetve felbontást követően hűtőszekrényben érdemes tárolni. 

A Benefitt hidegen sajtolt máriatövis olaj 100%-ban máriatövis magolajat tartalmaz, természetesen gluténmentes. Keresd webshopunkban vagy a Herbaház üzleteiben.