Ha ételérzékenységről van szó, olvashattál már mindenféle információt a témában. - De mit jelent valójában gluténérzékenynek lenni? Érdemes-e gluténmentes élelmiszereket fogyasztanod, ha nálad nem áll fenn az allergia? Melyik diétával tudod összeegyeztetni?

Össze is válogattuk Neked a hozzávalókat a témában, hogy segítsünk az eligazodásban.

Tudtad például, hogy a nyugati országokban a legnagyobb arányban előforduló ételintolerancia a gluténérzékenység? 

Ennek alapvetően két típusa különíthető el: cöliákia és a nem-cöliákiás gluténérzékenység.

 A cöliákia egy autoimmun betegség, melyre jellemző a gulén-fehérje komplexre adott kóros reakció - vagyis erre az összetett fehérje típusra vagy allergiás. A túlzott válaszreakció hatására a bélkacsok felső rétege elsorvad, ezáltal csökken a tápanyagok felszívódásának mértéke és alultápláltság jön létre. A betegséget nem csupán bélrendszeri-, emésztési panaszok, hanem bélrendszeren kívüli kórállapotok kísérhetik, melyek között a vashiány, valamint a hangulatzavarok és idegrendszeri károsodások is szerepelhetnek. Hosszú távon számos súlyos krónikus betegség is kialakulhat, ezért is nagyon fontos a korai diagnózis és a megfelelő kezelés.

Cöliákia fennálltakor az első és legfontosabb kezelési lehetőség a gluténmentes étrend. A glutént teljesen mellőző étkezést azonban más állapotokban is fontos alkalmazni. Ide tartozik a nem-cöliákiás gluténérzékenység és a búza allergia is.

A glutén egy fehérjecsaládból ered, melynek tagjai között szerepel a búza sikér (glutenin és gliadin fehérjekomplex), a rozs (szekalin), árpa (hordein), zab (avenin) fehérjéje is.

Miből áll a  gluténmentes étrend?

A gluténmentes étrend minden olyan természetes alapanyagot magában foglalhat, amelyben nem található a fentebb említett sikér. Számos élelmiszer választható, mint például a friss és párolt zöldségfélék, gyümölcsök, hal, hús, tojás, tej és tejtermékek, valamint a gluténmentes gabonafélék.

Ha belegondolsz, hogy az egészséges táplálkozás legújabb modellje – az okostányér – szerint törekedni kell a bőséges zöldség, gyümölcs, gabonaféle fogyasztására, valamint az alacsony zsírtartalmú, de fehérjében bővelkedő ételek bevitelére, akkor felmerülhet a kérdés:

  • Ez a fajta ajánlás nem érvényesülhet a gluténmentes diéta alatt?

Pedig nagyon is érvényesülhet. Léteznek ugyanis olyan alternatív gabonafélék, melyek glutént egyáltalán nem tartalmaznak, ezért nyugodt szívvel fogyaszthatod nem csupán a gluténérzékenység, hanem a cöliákia fennállta esetén is.

Az alternatív gabonafélék tábora igen széles és megfelelő, mértékletes fogyasztása eleget tesz a reform étkezés, - vagyis a különleges alapanyagok, funkcionális élelmiszerek étrendben szerepeltetésének. Így könnyebb megteremteni az egészségmegőrzés szempontjából oly lényeges változatos étkezést. - Feltehetjük a kérdést, hogy mely gabonafélék szerepeltethetők a gluténmentes étrendben?

  • Rizs,
  • köles,
  • hajdina,
  • kukorica,
  • chia,
  • quinoa,
  • tápióka.

A gluténmentes alapanyagok, élelmiszerek milyen más típusú étrendbe illeszthetők be?

A gluténmentes élelmiszerek – ha az alternatív gabonaféléket és a gluténmentes lisztkeverékeket is belevesszük – számos étrend alkotórészei lehetnek, melyek között szerepel a vegetáriánus és vegán, valamint a DASH és mediterrán diéta is.

 Lássuk, miről is van szó:

A vegetáriánus diéta gyűjtőfogalom, számos irányzata létezik. A vegánok szigorúan csak növényi eredetű ételeket fogyasztanak, a tojás és tej is hiányzik étrendjükből.

Az ovo-lakto vegetáriánusok étrendjében a növényi ételek mellett a tojás és a tej, valamint a tejtermékek szerepelnek. Amíg a lakto-vegetáriánusok csak tejet-, tejterméket fogyasztanak a növényi eredetű táplálékok mellett. A szemi-vegetáriánusok pedig időnként halat, csirkét, valamint tejtermékeket is fogyasztanak.

A vegetáriánus férfiakra 8-17%-kal, a nőkre 6-17%-kal alacsonyabb testtömeg jellemző.

 A zöldségfélék, gyümölcsök, gabonák, szója és olajos magvak fokozott bevitele összefüggést mutat az inzulinrezisztencia és 2-es típusú cukorbetegség csökkent előfordulási gyakoriságával.

Epidemiológiai (betegségek elterjedtségével kapcsolatos) vizsgálatok eredményei szerint, az európai és észak-amerikai lakosság körében a hosszú távú, fokozott vörös hús fogyasztása növeli a halálozást, a szív-és érrendszeri betegségek, vastagbél és végbél daganatok, 2-es típusú cukorbetegség előfordulását nők és férfiak körében egyaránt. 

Premenopauza korú nők (N= 2397) körében a vegán diéta hatására csökkent HDL-koleszterin és LDL-koleszterin szint volt igazolható. A kedvezőtlen HDL-koleszterinszint csökkentés miatt inkább ovo-lakto vegetarianizmus javasolható.  A vegetáriánusok között kevesebb a szív-érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség, daganatos megbetegedések előfordulási gyakorisága. A vegetáriánus diéta viszont csak akkor jelent szív-érrendszeri védő tényezőt, ha gondosan megválasztott, komplett étrendet biztosít.

A gluténmentes lisztkeverékek és alternatív gabonafélék jól illeszkednek a vegetáriánus étrendbe, mivel általuk könnyebben megteremthető a változatosság, valamint a makro- és mikrotápanyagok megfelelő bevitele.

Mediterrán diéta: az az étkezési minta, amely Görögország, Kréta, Olaszország bizonyos területein terjedt el az 1960-as években. Legfőbb tulajdonságait a következőkben foglalhatjuk össze:

  1. Növényi alapanyagok gazdag bevitele: minimálisan előkezelt, friss, szezonális, helyi termelőktől származó gyümölcs, zöldség, gabona, olajos mag. 
  2. Napi desszertekben a méz dominál. Édességeket csak hetente néhány alkalommal fogyasztanak.
  3. Az olívaolaj a legfőbb zsiradék, amit főzéshez, sütéshez egyaránt alkalmaznak.
  4. Tejtermékek, különösen a sajt és a joghurt, melyet naponta kis mennyiségben fogyasztanak.
  5. Kis-közepes mennyiségben fogyasztott halak és szárnyas húsok.
  6. A vörös húsok minimalizálása.
  7. Jó minőségű borok fogyasztása főétkezés során, mértékletes mennyiségben.

Általánosságban elmondható, hogy a diéta alacsony telített zsírtartalommal rendelkezik, a zsírbevitel az összkalória 25-35 %-a. Az étkezések mellett nagy szerepe van a mozgásban gazdag életmódnak, amely segíti a normál testtömeg megtartását.

A mediterrán diéta összefügg a szív-érrendszeri halálozás-, valamint a szív-érrendszeri betegség kialakulásának rizikócsökkenésével.

Mivel a mediterrán étrend egyik kulcspontja a zöldségfélék gazdag bevitele, valamint a zsiradék gondos megválasztása a húsbevitel minimalizálása mellett, ezért ennek a diétának igen jó kiegészítői, komponensei lehetnek a glutént nem tartalmazó élelmiszerek, gabonafélék, valamint a szőlőmagolaj és máriatövismagolaj.

A DASH diéta elnevezés egy angol mozaikszóból származik: Dietary Approaches to Stop Hypertension, vagyis a magasvérnyomás megállításának diétás szemléletmódja.

Az 1990-es években született diéta lényege:

  •  a csökkentett sótartalom
  • a zöldségfélék, gyümölcsök
  • az alacsony zsírtartalmú tejtermékek
  • halak, szárnyasok,
  • babfélék, olajos magvak dominanciája az étkezésben.

A sózás mérséklése mellett fontos szerepet kap a cukor bevitel csökkentése az édességek, üdítőitalok esetében egyaránt. Emellett a vörös húsok fogyasztásának minimalizálása, általánosságban a zsírbevitel csökkentése. Ez a fajta étkezés alacsony telített zsír – és transzzsírsav bevitelt és mikro-tápanyagokban, rostokban gazdag étkezést biztosít, amellyel fokozható a vérnyomáscsökkentő hatás.  Az alábbi ajánlásokat fogalmazza meg:

  1. Fokozzuk a zöldségfélék, barna rizs, teljes kiőrlésű tészta és a főtt szárazbab bevitelét.
  2. Olyan ételeket részesítsünk előnyben, amelyekben kevesebb hús, több zöldségféle, gabona található (pl. rakott zöldség).
  3. Snack-nek, desszertnek gyümölcsöket, vagy olyan ételeket válassz, amelyek alacsony transz-, ill. telített zsírsavtartalommal, koleszterinnel, csökkentett hozzáadott cukorral, sótartalommal rendelkeznek:
    • graham keksz,
    • rizstorta,
    • fagyasztott joghurt,
    • pattogatott kukorica só nélkül,
    • friss zöldségek.
  4.  Válassz friss, fagyasztott vagy alacsony só-, ill. cukortartalmú konzerv zöldségeket, gyümölcsöket.

Az alábbi táblázat összefoglalja, hogy az egyes élelmiszercsoportokból mennyit javasolt fogyasztani és milyen formában, valamint a gluténmentes alapanyagok helyét és szerepét:

Élelmiszercsoport

napi 2000 összkalória bevitel esetén (adag mennyiség) 

 1 adag

Példák

Legfőbb jellemzők

Gabonafélék

6-8

1 szelet kenyér gluténmentes lisztből

fél csésze főtt barnarizs, gluténmentes pizzatészta vagy alternatív gabona (chia, köles, hajdina, quinoa)

gluténmentes kenyér, zsemle, tészta, barnarizs, sómentes pattogatott kukorica, kölesgolyó, hajdina

Energia (szénhidrát) és rostforrás

Zöldségfélék

4-5

fél csésze zöldséglé

1 csésze leveles zöldség

fél csésze vágott vagy főtt zöldség

paraj, sóska, ruccola, zöldbab, zöldborsó, bimbóskel, brokkoli, édesburgonya, stb.

 

 

 

 

 

 

fontos kálium, magnézium és rostforrás

Gyümölcsök

4-5

1 közepes méretű gyümölcs, fél csésze gyümölcslé, fél csésze fagyasztott vagy konzerv gyümölcs, negyed csésze szárított gyümölcs

mangó, grapefruit, narancs, alma, mazsola, stb.

Zsírmentes vagy csökkentett zsírtartalmú tejtermékek

2-3

1 csésze tej vagy joghurt, 30g sajt

alacsony zsírtartalmú tej, joghurt, sajt

fehérje és kalciumforrás

Sovány húsok, szárnyasok, halak, tojás

6 vagy kevesebb

1 tojás, 30g hús, szárnyas, hal

 

szárnyas hús bőr nélkül, sovány hús

fehérje és magnéziumforrás

Olajos magok, hüvelyesek

4-5/hét

fél csésze olajos mag, fél csésze szárazbab

fehérbab. lencse, mandula, mogyoró, pisztácia, stb.

energia, magnézium, rostforrás

Zsírok, olajok

2-3

1 evőkanál margarin, növényi olaj, majonéz, 2 evőkanál saláta dresszing

olívaolaj, napraforgóolaj, kenhető margarin, light saláta dresszing

Az összenergia 27%-át fedezze

Édességek, cukrok

5 vagy <5/ hét

1 evőkanál cukor, jam, 1 csésze limonádé

jégkrém, sorbet, cukor, keménycukorka

az édességeknek alacsony zsírtartalommal kell rendelkezniük

Forrás: National Heart Lung and Blood Institute: Your Guide to lowering your blood pressure with DASH

A DASH diéta segít a vérnyomáscsökkentésben, ill. vérnyomás-kontrollban. Szerepet játszik a triglicerid szint (VLDL, LDL) csökkentésben is.

Hogyan támogasd az egészséged még hatékonyabban?

A gluténmentes étrend akkor támogatja az egészségmegőrzést, ha…

  • ügyelsz a változatos étkezésre, az élelmiszerek különböző élkészítésére
  • a zsírokban bővelkedő ételek csökkentésére, az állati eredetű zsiradék növényi zsírra cserélésére
  • a sózás minimalizálására, valamint a zöldfűszerek gazdag használatára
  • az alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek gazdag (legalább fél liter) mindennapos fogyasztására odafigyelsz
  • naponta többször is fogyasztasz zöldségfélét, gyümölcsöt
  • hetente legalább 5x eszel magas rosttartalmú péksüteményt, melyhez jó alapot szolgáltatnak a gluténmentes lisztkeverékek
  • naponta 4-5 étkezéssel biztosítod a tápanyagok kiegyensúlyozott elosztását
  • kerülöd a cukrozott italok bevitelét, a folyadékot vízzel pótolod.

 Egészséges és finom ételek - kompromisszumok nélkül

A gluténmentes lisztek, keverékek, valamint az alternatív gabonafélék elkészítésének igen széles a tárháza. Az alábbiakban bemutatunk néhányat:

Chia magos dödölle póréhagymával: A chia magot előzetesen beáztatom. A burgonyát vízben megfőzöm, összetöröm és zöldfűszerekkel (pl. bazsalikommal, kakukkfűvel), kevés Himalája sóval, valamint a chia maggal összedolgozom. Két evőkanál segítségével galuskákat formázok belőle, majd gazdagon meghintem vékony karikára vágott póréhagymával. Köretként és önálló ételként is fogyasztható.

Töltött paradicsom köles finomsággal: A paradicsom felső részét levágom, majd a magházát eltávolítom. A kölest zöldséglében megfőzöm, majd lereszelt sárgarépával, lilahagymával, apróra vágott lestyánnal, kevés parajdi sóval összekeverem.  Köretként és előételként is fogyasztható.

Összefoglalva elmondható, hogy a gluténérzékenység esetében sem kell mellőzni a péksüteményeket. - Hiszen egyre több helyen találkozhatsz gluténmentes zsemlékkel, kenyerekkel, tésztafélékkel, pizzatészta és kenyérlángos porral, liszttel, palacsintatészta-keverékkel, muffin porral. Mivel a glutén (sikér) felelős a kenyértészta szivacsos állagának (lágyságának, tepsiben történő felemelkedésének) kialakításáért, ezért a gluténmentes lisztből készült péktermékek tésztája sűrűbb szerkezetű, tömörebb. Annak ellenére, hogy küllemében, állagában eltérő, mégis léteznek olyan újítások, melyek esetében a gluténmentes liszt, palacsintatészta, muffin alapanyag ízében szinte teljesen visszaadja az eredeti, sikértartalommal rendelkező finomságok aromáját. A gluténmentes élelmiszerek szerepet játszhatnak az egészségmegőrzésben. Számos egészségvédő diétában lehet létjogosultsága, melyek között kiemelhető a DASH, mediterrán és lakto-vegetáriánus diéta.

Ínycsiklandó sütikre vágysz?

Válogass nem csak glutén, de bűntudatmentesen is