Készíts lekvárt rövidebb idő alatt, és kevesebb cukorral, mint eddig bármikor!

Ha szereted a lekvárokat, akkor most állj meg egy pillanatra, és gondolj hálával az ókori görögökre, akik marmelade néven, először elkészítették ezt a gyümölcsös finomságot, némi cukor, vagy méz, és víz hozzáadásával! Vagy akár a középkor orvosaira, akik mézédes szirupokat készítettek, hogy ezzel tegyék könnyebbé betegeiknek a keserű gyógyszerek bevételét!

Mitől lesz lekvár, a lekvár?

A lekvárfőzés bonyolult, már-már kémiai laborokba illő alapos részletezésébe, ez alkalommal nem mélyedünk bele. 

A folyamat lényege és a lekvár sűrűségének eldöntője, a gyümölcsökben található pektin mennyisége. 

De mi az a pektin?

 A pektin egy hosszú szénhidrátlánc, amely megtalálható az összes szárazföldi növény sejtfalában. Segít strukturálni a szárakat, leveleket, virágokat és gyümölcsöket. Leginkább a gyümölcs héjában és magjában koncentrálódik, bizonyos gyümölcsökben, például az almában és a citrusfélékben, különösen sok található belőle.

A gyümölcs érésével a gyümölcsben lévő enzimek elkezdik lebontani a pektint pektinsavvá, ezért a nagyon érett gyümölcs lágyabb, és sokkal nehezebb lekvárt készíteni belőle anélkül, hogy extra pektint adnál hozzá. Ez az összetevő felelős ugyanis azért, hogy a lekvárod finom, megfelelően géles állagú legyen. 

Értékes tulajdonságai közé tartozik, hogy nagyszerű koleszterincsökkentő, kiválóan használható a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a vastagbélrák megelőzésére - ráadásul hatékony természetes méregtelenítő. Zselésítő és lágyító hatásának köszönhetően a bélműködést is segíti, székrekedés és hasmenés esetén egyaránt hatékonyan alkalmazható.

Öt ok, ami miatt érdemes pektint tenned a lekvárba

  1. Rövidebb főzési idő
    A hozzáadott pektinnek köszönhetően sokkal hamarabb éri el a jellegzetes gél állagot a lekvárod. Ez nem csak azért előnyös, mert kevesebb ideig kell a forró gyümölcsöket kevergetned a konyhában a nyári kánikulában, hanem azért is, mert a rövidebb főzési időnek hála, sokkal több vitamint is zárhatsz az üvegekbe, mint nélküle.

  2. Jobban megőrzi a friss gyümölcsízt
    A rövidebb főzési idő miatt, az így eltett lekvár íze sokkal inkább emlékeztetni fog a friss gyümölcs ízére. 
     
  3. Gyönyörű színek
    A pektinnel készített lekvárok, sokkal élénkebb színűek maradnak, szintén a rövidebb főzési időnek köszönhetően.
     
  4. Ugyanannyi gyümölcsből, sokkal több lekvár
    Ugye mondanunk sem kell, hogy ez is a rövidebb főzés eredménye. A korábban bekövetkező zselésedés miatt, kevesebb víz fő ki, és párolog el a gyümölcsök húsából, így az üvegekbe kerülő mennyiség is több lesz, mint nélküle.
     
  5. Cukor nélkül is befőzhetsz

Ha télen is vigyázol a nyárra már megszerzett karcsú vonalaidra, a pektinnel hozzáadott cukor nélkül is kellemesen lágy, de ugyanakkor kenhető, zselés állagú lekvárt készíthetsz. Ha úgy érzed a gyümölcs saját cukortartalma mégis kevés, és nem elég édes a végtermék, ízesítheted paleo cukorhelyettesítővel is.

Ha tehát idén nyáron lekvár főzésre szánod rá magad, a pektin kiváló segítőd lesz abban, hogy sokkal gyorsabban, sokkal ízletesebb, kellemes textúrájú, nagyobb vitaminmennyiséget tartalmazó a lekvárjaid készüljenek, amelyek biztosan élénkebb színekben fognak pompázni, mint valaha!