Mi a kollagén?

A kollagén egy fő fehérjerész a kötőszövetes állományon belül. Fontos alkotórésze a porcnak, szalagoknak, ínaknak, csontnak és fogaknak, bőrnek. Az érfalak rugalmasságát biztosítja, valamint a szem szaruhártyájának kialakulásában is szerepet játszik. 

Ismerd meg a kollagén típusait

A kollagénnek 27 különféle típusa ismert, melyek közül az ún. I-es típusú alkotja a bőr állományát, az ínakat és a csontot. A II-es típusú kollagén az ízületi porcban van jelen. 

Az extracelluláris mátrixban többféle is megtalálható. A kollagén változó típusait a következőképp osztályozhatjuk:

  • rost-képzők: I-es, II-es, III-as, V-ös, XI-es típusú kollagén
  • hálózat-képzők: IV-es, VIII-as, X-es típusú kollagén
  • rostfelszínhez kapcsolódó: IX-es, XII-es, XIV-es típusú kollagén
  • transzmembrán fehérjék: XIII-as, XVII-es típusú kollagén
  • endosztatin képzők: XV-ös, XVIII-as típusú kollagén
  • periodikusan gyöngyöző filamentumokat képzők: VI-os típusú kollagén

Mindegyik kollagén típust három polipeptid lánc alkotja, legalább egy tripla hélix csavarral. Az I-es, II-es és III-as típusú kollagén rostokat képez, amely nagy, vízben oldhatatlan rosttá áll össze. A rostok szakítószilárdságát a kovalens keresztkötések biztosítják és meghatározzák az egyes szövetek legfőbb tulajdonságait. Az izmokhoz, csontokhoz kapcsolódó ínak kollagén fibrillumai az ínak hosszanti tengelyére párhuzamosan csatlakoznak, ezáltal rendkívül erős feszülésnek, erőbehatásnak is képesek ellenállni.

Mi a kollagén szerepe a szervezetben?

A kollagén egy olyan fehérje, amely elsősorban a bőr illetve az ízületek és csontok egészségében játszik fontos szerepet. 

Csontok és ízületek: Mivel a csontok 30%-a kollagén, ezért létfontosságú szerepet kap a csontállomány kialakításában: a csontállomány rugalmasságát biztosítja. A csontsejtek a kollagén-fehérjemátrixba ágyazva találhatók meg a csontállományon belül. Az osteoporosis megelőzésében is szerepet játszik, mivel csökkenti az ízületi fájdalmat, idős korban lassítja a csontbontó folyamatokat, gyorsítja a csontgyógyulást törések után, kiegészíti a fejlődésben lévő szervezet kollagén igényét. Az ízületi porc nagyobb részét kollagén alkotja, mely az életkor előrehaladtával veszít mennyiségéből. Ennek a folyamatnak köszönhető a porcszövet struktúraváltozása, sebezhetősége. 

Bőr állaga: a bőrszövet szerkezetéért a fibroblasztok (kollagén alapú vázelemek), az elasztin, a hyaluronsav és az általa megkötött vízmennyiség a felelős. Ezek megfelelő mennyisége és minősége befolyásolja a bőr állagát. 

Egészséges bőrszín: kollagénnel és hyaluronsavval, bőrszövet fiatalításával javítható a vér- és oxigénellátás, fokozható a mikrokeringés, csökkenthető a salakanyagok felhalmozódása. Ezek megfelelő működése biztosítja a bőr természetes megjelenését, egészséges színét.

Bőrfeszesség: a kollagén és hyaluronsav keratin vegyülettel együtt a bőrfeszesség és erősség kialakításáért felel. A kollagén szöveti csökkenése felelős a bőr ráncosodási folyamatának kialakulásáért, valamint több egyéb tényezővel együtt az öregedési folyamatok elindulásáért.

Napfény: napfény hatására a bőrszerkezet kedvezőtlen szerkezeti átalakuláson megy keresztül, amelyben főként a kollagén és a hyaluronsav sérülése illetve csökkenése játssza a főszerepet. A kollagén a bőr rugalmasságáért, míg a hyaluronsav a bőr folyadéktartalmáért felelős. 

Hogyan lehet és miért kell pótolni a kollagént?

A kollagén fogyasztási módját elsősorban az egyéni preferenciák határozzák meg. 

A szájon át történő pótlása történhet étrend-kiegészítő kapszulába zárt hidrolizált kollagén formájában. Emellett a napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő zselék formájában is bejuttatható. A fehérje alapú italporok is tartalmazhatnak kollagént, melyből tejjel összekeverve kellemes ital varázsolható. 

Az ízesített kollagén italporok pedig könnyen elkészíthető, gyorsan oldódó alternatívát jelentenek, és kellemes ízviláguknak köszönhetően így akár üdítő nyári italként is bevihetjük a javasolt napi kollagén mennyiséget. 

Mit jelent a hidrolizált kollagén, más néven kollagén peptid?

A hidrolizált kollagén egy kötőszövet, amit hidrolízis által lebontottak. 

A folyamat során az összegyűjtött marha, csirke, sertés vagy hal kötőszövetet enzimek és víz segítségével lebontják, az így kapott folyadékot szűrik majd porrá alakítják, és végeredményként  megkapjuk a hidrolizált kollagént, ami egy rendkívül értékes koncentrátum, hiszen nagyságrendileg 10 gramm kollagénpor előállításához 1 kg kötőszöveg szükséges. 

Mennyi az ajánlott bevitele napi szinten? Túl lehet-e fogyasztani?

A javasolt napi adag kollagénből nincs meghatározva. A kutatások 8-10g/nap hidrolizált kollagén hosszútávú fogyasztását tartották hatékonynak a legtöbb esetben.

Mire használhatjuk fel?

Bőr rugalmasságának megőrzése

A fiatal arcbőr selymes, lágy és sima felszínű. Talán nem is sejtenénk, hogy az idő előrehaladtával a dermisz és az epidermisz szerkezete átalakuláson megy át. A kollagén sűrűség az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken. Ez a folyamat összefüggésben áll a bőr öregedésével. A bőr kollagén tartalma fragmentálódik, melynek eredményeként a kollagén rostok rövidebbekké, szabálytalanabb szerkezetűvé válnak. Némely területeken a feltöredezett rostok összetömörülnek. A folyamat ráncok megjelenését, a bőr rugalmasságának csökkenését eredményezi. A dermiszben és epidermiszben is megtalálható hyaluronsav mennyiség az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken. Hatására a bőr szárazabbá, fénytelenebbé válik. A kollagénpótlás javíthatja a bőr küllemének javulását, a ráncok mélységének csökkenését.

Porcok egészségének megőrzése 

Mivel a kollagén a csont és porcállomány kialakításában is kulcsszerepet játszik, ezért pótlásával lassítható az öregedési folyamatokkal együttjáró csontritkulás folyamata, valamint a porcállomány megfogyatkozása, az ízületek idő előtti elfáradása.

Nem csupán az életkori folyamatok késleltetésére alkalmazható. Versenysportolók ízületeinek védelmében is segítségre lehet a kollagén hidrolizátum napi 8-10g mennyiségben. 

Milyen és mennyi kollagént érdemes szedni sportolás, terhesség, szoptatás mellett?

Így segít napi 10 g kollagén a sportolóknak

Versenysportolók körében az utóbbi években a figyelem előterébe került a kollagén szupplementáció. 

A regenerációban, sérülések megelőzésében lehet leginkább segítségül. Különösen a zselatin váltotta be az élsportolói érdeklődést. Mivel a C-vitamin szerepet játszik a kollagénszintézisben, ezért annak pótlásáról is gondoskodni kell. A napi adagra vonatkozóan nincs egységes állásfoglalás. A kutatások napi 10g hidrolizált kollagént említenek.

Szedhetünk-e kollagént terhesség, szoptatás mellett?

Terhesség és szoptatás alatt olyan hidrolizált étrend-kiegészítő alkalmazható, amely a terhesség és szoptatás alatti alkalmazásra lett kifejlesztve. Az adagolás 15g/nap.

Létezik vegán kollagén?

Nem, növényi eredetű kollagén nem létezik. A kollagén a szervezetben leggyakrabban előforduló fehérje, a kötőszövetek (mint például izom, bőr, inak és szalagok) fő építőeleme, különböző típusai léteznek az alapján, hogy milyen forrásból származik (hal, marha, sertés) de kollagén tartalmú növények nem léteznek, így vegán kollagén sem. 

Hal-, marha-, és sertéskollagén – van-e különbség közöttük?

A kollagén természetes formában tehát a húsfélékben és a halakban található meg. Mivel az ételekben nem hidrolizált fomában vannak jelen, ezért nem tudja szervezetünk hatékonyan hasznosítani. A szájon át szedhető kollagén étrend-kiegészítők hosszútávú (legalább 3-4 hónapos) szedésének hatására fokozott extracelluláris mátrix protein szintézis indul el, mellyel a porc és bőr állaga is kedvezően változik. 

A kollagén étrend-kiegészítők készülhetnek hal, marha, sertés, csirke porcállományából. Lényegében egyformán hasznosulnak a hidrolizált formának köszönhetően.

Rövid összefoglalva tehát a kollagén fogyasztása számtalan előnnyel jár, és mivel termelődése a szervezetben 25 éves korunk után lelassul, így mindenképpen érdemes pótolni azt.

Kóstold meg most a Benefitt Reform ízesített kollagén italporait, és élvezd a kollagén pozitív hatásait egy kellemes ital formájában. 

https://www.benefittreform.hu/termekeink/kollagen-italporok 

Irodalom

Clark KL, Sebastianelli W, Flechsenhar KR, Aukermann DF, Meza F, Millard RL, et al. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Curr Med Res Opin 2008;24(5):1485-96.